Verslag 2016

Beste Vrienden,

Ziehier het verslag over het Schoolschaak kampioenschap.

De meeste kinderen hebben hun uiterste best gedaan, en hebben regelmatig gewonne.

Dit belooft voor het Vlaams Kampioenschap in Don Bosco Zwijnaarde op 19 maart.

Met vriendelijke groeten,

Luc en Eric,

Schaaktrainers

                                            Verslag over het OVL schoolschaak kampioenschap 17 jan 2016

 

Onze eerste ploeg had praktisch dezelfde samenstelling als het jaar voordien, doch iedere speler had een jaar meer ervaring en een jaar meer opleiding genoten. Bovendien was onze eerste speler (Emiel) lid geworden van de volwassenenclub, en zich daar  heel goed verdedigde.

Warre, op stoel 2, was ook lid van de jeugdclub geworden, en was sterker dan ooit.

Op stoel 3 en 4 zaten resp. Siebe en Jasper. Beide zitten in Niveau 3, en de volgorde werd alleen bepaald door de leeftijd, daar beiden aan elkaar gewaagd waren.

We waren dus vol van verwachting voor het resultaat van deze ploeg, en waren er van overtuigd dat ze deze keer hoge scores zouden behalen. Een beker was wel een beetje te hoog gegrepen, gezien dat sommige ploegen niet te evenaren waren.

Wie wel eventueel voor een beker kon zorgen was ons duo Siebe/Jasper, indien één van hen een 7/7 zou kunnen behalen, wat niet ondenkbaar was gezien hun niveau, en hun stoelbezetting.

Onze tweede ploeg, de meisjesploeg was exact dezelfde als vorig jaar, dus ook rijker aan potentie en ervaring.

Wat vorig jaar misschien moeilijk leek om de eerste prijs te behalen in de categorie “meisjes”, was zeker nu bereikbaar. Lisa op stoel 1 was zichtbaar en voelbaar rijper geworden in haar spel, en zij was ook actief in de jeugdclub, zodat de verwachtingen voor haar prestatie hoopgevend waren.

Martha, op stoel 2, en Ulrike op stoel 3, volgen samen met Lisa Niveau 4. Dit zijn dus drie meisjes van Niveau 4, sterker dan onze eerste ploeg, die slechts twee spelers van niveau 4 telden.

Op stoel 4 was Marthe gezeteld, een niveau 3 speelster. Talent ten over voor onze meisjesploeg, zodat zij een goede plaats konden veroveren in het algemeen klassement, en zeker in het klassement specifiek “meisjes”.

Gezien haar niveau en haar plaats in de ploeg, kon Marthe ook in aanmerking komen voor de individuele beker,.

Onze derde ploeg bestond oorspronkelijk uit 4 niveau 3 spelers, maar gezien de late inschrijving van Tibe, werd deze ploeg een vijfspelersploeg, met een alternatieve vervanging op stoel 3 en 4 van drie spelers.

We hadden hier vijf spelers van niveau 3, wat een luxe…

Alle vijf spelers hebben voldoende ervaring in tornooien. Het vastleggen van de volgorde was echt niet gemakkelijk. Gezien de vorige prestaties heb ik dan gekozen voor Ulysse en Jarne, die in vorige tornooien altijd goed speelden. Linde, Joeri en Tibe speelden dan wisselend op stoel 3 en 4. Gezien hun niveau waren de verwachtingen ook hoog gespannen voor de individuele beker.

 

Ploeg 4 werd getrokken door Jitse, een oude vos, die eigenlijk te hoog geplaatst was voor zijn niveau, doch ik had geen spelers meer van niveau 4 ter beschikking. Karsten en Takwa (beiden niveau 2) werden aangeduid voor stoelen 2 en 3, en stoel 4 werd afwisselend bezet door Josefien en Diana. Josefien volgt de lessen van niveau 1, doch samen met Arthur en Athalia volgt ze eveneens niveau 2. Diana is in september begonnen met de lessen van niveau 1.  We mochten onze verwachtingen niet te hoog stellen voor deze ploeg, gezien het niveau.

Idem voor ploeg 5, getrokken door Nathan (niveau 3) en bijgestaan op bord 2 en 3 door Thijmen en Thorben, beiden van niveau 2. Taki en Elise, beiden van niveau 1 bezetten wisselend de vierde stoel.

En toen ging de gong, en konden we beginnen aan de eerste van 7 rondes.

De eerste ploeg startte goed, met na drie rondes: 8 punten. Emiel kon zijn start niet vinden maar bij nader inzien had hij telkens zeer goede tegenstanders. Warre kwam ook moeilijk op gang. Gelukkig haalden Siebe en Jasper een 3/3.

Gedurende de eerste vijf rondes was de tegenstander gelijkwaardig aan onze ploeg en wij haalden een 14.5 / 20,

wat veelbelovend is.

Echter in Ronde 6 en Ronde 7 waren de tegenstanders te sterk (2° en 3° in eindstand) , en konden amper nog 1 puntje in de wacht slepen. Ze hebben toch nog een 11° plaats bemachtigd.

Emiel heeft in een van deze wedstrijden getoond dat opgeven niet direct moet. Hij stond achter met een Toren,

en zag het goed zitten: hij offerde zijn loper op om een gat te maken in de burcht rond de Koning, drong diep door, doch kon het niet afmaken, daar het veld dat hij moest bereiken verdedigd was. Spijtig, doch proficiat voor dat moedig en gedurfd optreden.

Onze meisjesploeg begon iets trager, en haalden na drie rondes: 7.5 punten., wat niet zo slecht is uiteindelijk.

In de volgende rondes waren Martha en Ulrike uitgeteld. Zij hadden wel iets beters gekund.

Lisa heeft in totaal 4/7 gehaald, wat zeer flink is op stoel 1. Ook Marthe heeft getoond wat ze waard is met 5/7 op stoel 4. In het totaal had iets beters gekund, doch de eerste prijs voor de meisjes zat er niet in, daar Melle (eerste meisjesploeg) zeer sterk derde eindigde in de algemene rangschikking.

Onze derde ploeg begon goed met 6/8, doch dan kregen ze een zeer sterke ploeg, met als resultaat een 0/4.

Ze lieten echter het hoofd niet hangen en behaalden daarna een 6.5/12. De laatste ronde verloren ze de pedalen,

doch eindigden toch nog met een 13.5/28. Gezien de resultaten van ploeg 1 en 2 is dit verre van slecht.

Toch mocht het een ietsje beter van het trio Linde/Joeri/Tibe.

De vierde ploeg starte met 0/4. Van op afstand bekeken zou men kunnen zeggen: Ja het is de vierde ploeg… ze zullen er niet veel van bakken, ze zouden er beter niet aan begonnen zijn.

Het was echter geheel normaal dat zij deze uitslag behaalden, want ze begonnen tegen een heel sterke ploeg.

Zij legden het bijltje er echter niet bij neer, en regelmatig behaalden ze punten, en uiteindelijk hadden ze een half punt minder dan ploeg drie. Ik ben uitermate tevreden van deze prestatie. Takwa kon wel iets beter presteren.

Diana met 3 op 4 heeft een opmerkelijke prestatie verwezenlijkt. Zij is niveau 1 en heeft daardoor een verbluffende prestatie geleverd. Josefien met 1.5 op 3 heeft ook goed gespeeld. Zij hebben beiden nog geen tornooi-ervaring, dit belooft voor de toekomst.

We trachten de ploegen zo op te stellen dat ze een zekere sterkte hebben, en toch evenwichtig zijn, rekening houdend dat ploeg 1 en 2 de sterkste ploegen moeten zijn.

De vijfde ploeg bevatte dus één Niv3 twee Niv2’s en verder Niv1 afwisselend.

Ze begonnen goed, met een 2 / 4, en hadden na 4 rondes: 7.5/16,  niet alleen goed, zelfs sterk.

De volgende drie rondes konden ze nog 4 punten verdienen, wat het totaal op 11.5 bracht.

Een dikke proficiat voor de trekkers: Nathan/Thijmen en Thorben.

Taki en Elise hebben de ene nederlaag na de andere moeten slikken, doch hebben daardoor een onmiskenbare ervaring bekomen, die hen sterk maakt en gehard uit de strijd laat komen.

 

Onze verwachtingen als trainers zijn niet ingelost i.v.m. bekerwinning, doch bij nader inzien is dit te slikken.

Onze ploegen verbeteren ieder jaar, doch de tegenstrevers doen dit ook !!!

 

Een dikke proficiat voor iedere deelnemer vanwege de trainers, DOE ZO VOORT.

Rangschikking OVL kampioenschap
Jaartal Eerste ploeg Meisjesploeg Tot antl ploegen
plaats punten plaats punten
2011 8 13 15
2012 9 16 33
2013 18 12 19 11 ..
2014 8 15 .. 14 ..
2015 7 16 10 16 40
2016 11 15,5 19 14,5 44